Tiesitkö tämän unettomuuden haitoista? Emilii Dove

unettomuus

Aikuisten pitkäkestoinen unettomuus voi altistaa monelle sairaudelle, heikentää toimintakykyä ja lisätä tapaturmien riskiä. Lisäksi unettomuus vaikuttaa aineenvaihduntaan ja saa aikaan nälän tunteen. Unettomuuden hoito on monesta syystä tärkeää.

Mitä on unettomuus?
Unettomuus voi olla joko nukahtamisvaikeus nukkumaan mentäessä, vaikeus pysyä unessa tai liian aikainen herääminen. Tilapäinen unettomuus on normaalia. Unettomuudesta puhutaan, jos univaikeuksia on vähintään kolme kertaa viikossa.

Unettomuudesta ylipainoa ja masennusta
Univelka lisää nälkää ja mielitekoja. Pitkäkestoinen univelka on merkittävä lihomisen osatekijä. Väsyneenä tekee erityisesti mieli höttöhiilareita eli sokeria, pullaa ja keksiä. Timoa on vaikea hillitä, ja niinpä syömisen seurauksena univelkainen helposti lihoaa. Nälkä johtuu univelan aiheuttamista aineenvaihdunnallisista muutoksista, joten se ei ole pelkkää mielikuvituksen tuotetta.

Lihomisen ja metabolisen oireyhtymän lisäksi pitkäaikainen unettomuus ja riittämätön yöuni ovat yhteydessä mm. kohonneeseen verenpaineeseen ja tyypin 2 diabetekseen.

Jos yöllä ei saa nukuttua, on päivällä väistämättä väsynyt. Siitä taas aiheutuu keskittymisvaikeuksia, jotka voivat haitata työntekoa ja päivittäisiä askareita. Unettomuus lisääkin työkyvyttömyyseläkkeelle joutumisen riskiä. Huolestuttavaa on myös unettomuuden aiheuttaman masentumisen lisääntyminen. Erityisesti nuorilla unettomuus ennustaa masennusta ja itsemurha-alttiutta.

Unettomuus voi heikentää immuunijärjestelmää
Se, mistä vähemmän puhutaan, on unettomuuden vaikutus immuunijärjestelmään. Jos kärsii unettomuudesta, elimistön vuorokausirytmi ei toimi normaaliin tapaan, millä on vaikutusta puolustuskykyyn.

Univajeella on immuunijärjestelmän solujen määrää ja toimintaa heikentävä vaikutus. Hyvä uni taas auttaa ns. immuunijärjestelmän muistin kehittymisessä. Mitä pidempään univajetta on jatkunut, sitä merkittävämpi vaikutus sillä on puolustuskykyyn.

Unilääkkeiden ongelmat
Unilääkkeiden haitoista puhutaan jatkuvasti. Ne aiheuttavat riippuvuutta ja yhteisvaikutuksia, eikä niistä ole pitkäaikaisessa käytössä hyötyä. Ennen unilääkkeiden käyttöä tulisi lääkkeettömät konstit aina kokeilla ja hyödyntää ensin.

Jos unilääke kuitenkin aloitetaan, tulisi samalla suunnitella lääkityksen lopettaminen. Tilapäisen unettomuuden hoidossa unilääkettä käytetään enintään 2 viikkoa, ja käyttö lopetetaan asteittain vieroitusoireiden välttämiseksi.

Unilääkkeet voivat aiheuttaa kognitiivisia häiriöitä, ja niiden käytön tiedetään liittyvän lisääntyneeseen kuolleisuuteen. Yli 60-vuotiailla pitkään jatkunut unilääkkeen käyttö on enemmän haitallista kuin hyödyllistä.

Unettomuuden hoitoon monia vaihtoehtoja
Unettomuudesta ei kannata kärsiä. Sen hoitoon on olemassa monia vaihtoehtoja. Parhaan ratkaisun löytää, kun ensin selvittää, mistä unettomuus johtuu. Kun unettomuuden syyhyn puututaan, saadaan paras ja pysyvin lopputulos aikaiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Thai prawn stir fry – sekoita ja paista

Thai prawn stir fry eli katkarapuja thaimaalaisittain sekoitettuna ja paistettuna. Meidän uuni/hella…

Kermainen lohipasta

Edellisessä postauksessa oli jo puhetta syksystä, mutta kyllä tässä vielä kesää eletään.…

Uutta tietoa ärtyvän suolen oireyhtymästä

Muutokset suolistomikrobiston koostumuksessa tai toiminnassa on yhdistetty useisiin tauteihin. Esimerkiksi ärtyneen suolen…

Allergiaa ei voi testata hiusnäytteestä

Hiuksista ei voi luotettavasti testata allergioita tai intoleranssia. Netistä löytyy yrityksiä, jotka…