Tipaton jatkukoon Emilii Dove

Onko tipattomasta hyötyä vai haittaa? Siitä tunnutaan kovasti keskustelevan.

Brittiläisen British Liver Trustin asiantuntijoiden näkemys on, ettei tipattomasta kuukaudesta olisi maksan terveydelle juurikaan hyötyä ja että tipattoman vietto voisi olla jopa haitallista, jos se nähdään oikeutuksena käyttää alkoholia muina aikoina mielin määrin.

Suomalaiset ehkäisevän päihdetyön toimijat pitävät brittien julkisuudessa esitettyjä kommentteja puutteellisina ja harhaanjohtavina. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n aikuistyön päällikkö Antti Hytti muistuttaa, että ihmisessä on muutakin kuin maksa:

– Liiasta lasinkallistelusta kärsivät myös sydän ja hermosto, ja ylipainoakin kertyy helpommin. Vastaavasti, jo parinkin viikon jakso ilman alkoholia voi esimerkiksi laskea verenpainetta ja parantaa unen laatua, kuten monet tipattoman viettäjät ovat huomanneet.

Hytti peräänkuuluttaa myös arkijärjen käyttöä: ”Ihanko oikeasti joku uskoo, että kuukausi ilman alkoholia olisi haitaksi?”

EHYT tiedottaa, että maksankin osalta brittien näkemyksissä on puutteita.

– Päihdelääkäri tapaa alkoholia runsaasti käyttävillä suomalaisilla myös maksa-arvojen nousuja, jotka eivät palaudu vuorokaudessa, toteaa suomalaisen päihdehoidon veteraani, emeritusylilääkäri Antti Holopainen. Hän lisää myös, että suurkuluttajien keskuudessa on runsaasti rasvamaksasta kärsiviä, joilla maksan palautuminen vie ainakin 3-6 kuukautta.

– Tuolloin olisi tarpeen pitempikin tipaton kuin yksi kuukausi, Holopainen sanoo.

Holopainen ja Hytti painottavat myös, ettei tipaton tammikuu ole pelkkä terveyskuuri, vaan myös ja ennen kaikkea tapa asettaa itsensä pieneen testiin. Jos kuukausi ilman alkoholia tuntuu mahdottomalta, voi omaa alkoholinkäyttöä olla hyvä pohtia.

– Pidempi tauko alkoholinkäytössä saattaa myös havahduttaa tunnistamaan haittoja, jotka ovat syntyneet kun käyttö on huomaamatta noussut, sanoo Holopainen.

British Liver Trust kampanjoi kuulemma parhaillaan terveen maksan puolesta sloganilla Love Your Liver. Jaa’a, täällä sitä brittien saarella asutaan ja mielestäni seuraan ihan tarpeeksi aikaani, vaan tämä kampanja on kyllä mennyt ihan ohi. Jatketaan vaan ihan rauhassa ja hyvillä mielin tipattomia ja sokerittomia ja niin edelleen…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Kauhea kankkunen?

Tuntuu siltä, kuin olisi krapula. Vaan eipäs olekaan. On vain univelkaa. Puolen…

Älykkyyttä syömällä

Kaksi ensimmäistä elinvuotta ovat lapselle tärkeä kehitysvaihe. Ruokavalion terveellisyyteen kannattaa panostaa kasvun…

Syksy on hyvä aika aloittaa siedätyshoito

Siitepölyallergisen siedätyshoito kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen seuraavan siitepölykauden alkua. Siedätyshoito tulisi…

Lääketieteen 12 ihmettä

Lääketieteellisen Aikakauskirja Duodecimin joulunumeron toimitus kirjasi kaksitoista lääketieteen merkittävintä ihmesaavutusta tai -keksintöä.…