Tipaton jatkukoon Emilii Dove

Onko tipattomasta hyötyä vai haittaa? Siitä tunnutaan kovasti keskustelevan.

Brittiläisen British Liver Trustin asiantuntijoiden näkemys on, ettei tipattomasta kuukaudesta olisi maksan terveydelle juurikaan hyötyä ja että tipattoman vietto voisi olla jopa haitallista, jos se nähdään oikeutuksena käyttää alkoholia muina aikoina mielin määrin.

Suomalaiset ehkäisevän päihdetyön toimijat pitävät brittien julkisuudessa esitettyjä kommentteja puutteellisina ja harhaanjohtavina. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n aikuistyön päällikkö Antti Hytti muistuttaa, että ihmisessä on muutakin kuin maksa:

– Liiasta lasinkallistelusta kärsivät myös sydän ja hermosto, ja ylipainoakin kertyy helpommin. Vastaavasti, jo parinkin viikon jakso ilman alkoholia voi esimerkiksi laskea verenpainetta ja parantaa unen laatua, kuten monet tipattoman viettäjät ovat huomanneet.

Hytti peräänkuuluttaa myös arkijärjen käyttöä: ”Ihanko oikeasti joku uskoo, että kuukausi ilman alkoholia olisi haitaksi?”

EHYT tiedottaa, että maksankin osalta brittien näkemyksissä on puutteita.

– Päihdelääkäri tapaa alkoholia runsaasti käyttävillä suomalaisilla myös maksa-arvojen nousuja, jotka eivät palaudu vuorokaudessa, toteaa suomalaisen päihdehoidon veteraani, emeritusylilääkäri Antti Holopainen. Hän lisää myös, että suurkuluttajien keskuudessa on runsaasti rasvamaksasta kärsiviä, joilla maksan palautuminen vie ainakin 3-6 kuukautta.

– Tuolloin olisi tarpeen pitempikin tipaton kuin yksi kuukausi, Holopainen sanoo.

Holopainen ja Hytti painottavat myös, ettei tipaton tammikuu ole pelkkä terveyskuuri, vaan myös ja ennen kaikkea tapa asettaa itsensä pieneen testiin. Jos kuukausi ilman alkoholia tuntuu mahdottomalta, voi omaa alkoholinkäyttöä olla hyvä pohtia.

– Pidempi tauko alkoholinkäytössä saattaa myös havahduttaa tunnistamaan haittoja, jotka ovat syntyneet kun käyttö on huomaamatta noussut, sanoo Holopainen.

British Liver Trust kampanjoi kuulemma parhaillaan terveen maksan puolesta sloganilla Love Your Liver. Jaa’a, täällä sitä brittien saarella asutaan ja mielestäni seuraan ihan tarpeeksi aikaani, vaan tämä kampanja on kyllä mennyt ihan ohi. Jatketaan vaan ihan rauhassa ja hyvillä mielin tipattomia ja sokerittomia ja niin edelleen…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Miksi lääkkeitä tulisi myydä vain apteekeista?

Suomalaisten tietämys lääkkeistä vaihtelee. Naisten tiedot lääkkeistä ovat paremmat kuin miehillä. Selvä…

Kelpaisiko etälääkärin vastaanotto? 40 % sanoo kyllä

Suomalaisista 40 prosenttia olisi valmis siihen, että lääkäri diagnosoi heidät etänä. Nettiselaimen…

Älä sekoita sydänoireita närästykseen

Närästys on oire ylävatsavaivasta tai elintavoista. Joskus rintalastassa tuntuva paine voi olla…

Jalkavoiteiden TOP 3

Sandaalikelit lähestyvät, joten on aika laittaa varpaat ja erityisesti kantapäät kuntoon. Talven…