Totuus rintasyöpäriskin ja hormonikierukan yhteydestä Emilii Dove

 

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-angry-young-woman-disgusted-face-expression-pissed-shouting-grey-wall-background-image49214577

Synnyttämättömyys ja korkea ensisynnyttäjän ikä lisäävät rintasyövän riskin noin kaksinkertaiseksi. Alkoholin käyttö ja vaihdevuosien jälkeinen lihavuus vastaavasti nostavat riskiä noin 50 %. Nämä seikat vain tuntuvat jäävän unholaan, kun aletaan uutisoida hormonikierukan yhteydestä rintasyöpäriskiin. Samoin unohtuu syy-seuraussuhteen merkitys.

Väitöstutkimuksessaan FM Sanna Heikkinen arvioi mm. hormonaalisten ehkäisymenetelmien mahdollista vaikutusta rintasyöpäriskiin. Analyyseissä oli mukana yli 8 000 rintasyöpään sairastunutta naista ja noin 20 000 verrokkia.

Tutkimuksen mukaan vaihdevuodet ohittaneiden naisten keskuudessa rintasyöpäriski oli kohonnut 52 % hormonikierukkaa käyttäneillä verrattuna kuparikierukan käyttäjiin. Eli riski oli kohonnut puolet vähemmän kuin synnyttämättömillä naisilla, joilla riski on siis kohonnut 100 %. Synnyttämättömyyttä yleisempää on kuitenkin ylipaino, jolla voi päästä ihan samoihin lukemiin kuin hormonikierukan käytöllä.

– Rintasyövän tärkein riskitekijä on edelleen ikä ja tunnettuja elintapoihin liittyviä riskitekijöitä ovat muun muassa myöhäinen ensisynnytysikä, vähäinen fyysinen aktiivisuus ja runsas alkoholin käyttö, Heikkinen painottaa.

Kyllä olisin siis huomattavasti paljon enemmän huolissani ylipainosta, liikkumattomuudesta ja alkoholin käytöstä kuin hormonaalisesta ehkäisystä.

Entä syy-seuraussuhde eli kausaliteetti? Eli aiheuttaako hormonikierukka rintasyöpää? Sitä tässä tutkimuksessa ei todistettu.

Vaikka hormonikierukan ja rintasyövän välillä on löydetty yhteys, se ei vielä todista sitä, että syöpä on seuraamusta hormonikierukan käytöstä.

Klassinen esimerkki kausaliteetista on se, että vuodenaikojen mukaan jäätelön myynnin ja hukkumiskuolemien määrän välillä on selvä yhteys. Mutta hukkuminen ei tietenkään ole seurausta jäätelön syönnistä, tällainen päätelmä on virheellinen.

Heikkisen mukaan analyyseissä oli mukana joukko mahdollisia sekoittavia tekijöitä, kuten rintasyövän perhehistoria, lasten lukumäärä, alkoholin käyttö, koulutus jne. Täysin varmoja ei kuitenkaan voida olla siitä, etteikö olisi vielä jotain muuta, tunnistamatonta tekijää, joka voisi vaikuttaa tuloksiin. Siksi tarvitaan vielä kattavampia, mielellään eteneviä seurantatutkimuksia aiheesta.

– Pidämme tuloksia kuitenkin kohtalaisen luotettavina ja ehdottomasti indikaationa sille, että asia tulisi varmistaa jatkotutkimuksin, etenkin ottaen huomioon hormonikierukan kasvavan käytön, Heikkinen huomauttaa.

Samaa mieltä, ja Heikkisen tutkimus tuo arvokasta tietoa, mutta toivon, että mediassa asia osataan myös käsitellä asiaankuuluvalla tavalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Millä mitalla sinä otat?

Tutkijat sanovat, että ihmiset aliarvioivat juotujen annostensa määriä. Tämä käy yksi yhteen…

Sairaus ei estä matkustamista, mutta riskit pitää kartoittaa

Jos matkaan lähtiessään ei ole täysin terve, ottaa sekä lääketieteellisiä että taloudellisia…

HIITilates – uutta kotijumppaa

Kun kotijumppaohjelmasi alkaa puuduttaa, kokeile HIITilatesta. Siinä yhdistyvät HIIT (high intensity interval…

Nyt vaihtuu pillerit parsakaaliin

Aika vierähtää, kun on mukavaa. Valmistuin farmaseutiksi 16 vuotta sitten. Sen jälkeiseen…