Tunnetko raskaudenaikaisen alkoholinkäytön haitat? Emilii Dove

Raskaudenaikainen alkoholinkäyttö on länsimaissa kenties merkittävin kehitysvammaisuuden aiheuttaja. Haitta olisi täysin estettävissä.

alkoholi ja raskaus

Suomessa FASD-lapsia syntyy vuosittain 600–1000. Lyhenne FASD tulee sanoista Fetal Alcohol Spectrum Disorders ja tarkoittaa sikiöaikaisen alkoholialtistuksen aiheuttamien vaikutusten kirjoa.

FASD-lasten ja -nuorten kehityksen pulmat näkyvät oppimisen, ymmärtämisen ja käyttäytymisen osa-alueilla. Tyypillisiä ovat erilaiset keskittymisen ja tarkkaavuuden ongelmat sekä käyttäytymiseen liittyvät erityispiirteet, kuten vaikeudet arvioida tilanteita ja sosiaalisia vihjeitä.

Tiistaina 9.9. vietetään kansainvälistä FASD-päivää. Sen tarkoitus on muistuttaa yhdeksän kuukauden täysraittiudesta raskauden aikana.

Appletiser

Alkoholittomia viinejä ja siidereitä saa alkosta ja kaupoista, mutta miten saataisiin Suomeenkin alkoholittomien siidereiden ehdoton ykkönen, Appletiser. Vai joko sitä saa? Makuasia, onko se nyt sitten parasta, mutta uskon, että tämä poreileva omenajuoma maistuisi suomalaisillekin.

Lisätietoa FASD:stä: www.verneri.net/yleis/fasd

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Vauvoille yksilöllisesti D-vitamiinia

Vauvojen D-vitamiinisuositus on päivitetty. Uuden annosteluohjeen mukaan vauvoille annetaan D-vitamiinilisää yksilöllisesti sen…

Pehmeiden rasvojen käyttö suojaa dementialta

Terveellinen ruokavalio keski-iässä voi vähentää myöhäisiän dementian riskiä. Pehmeiden, tyydyttymättömien rasvojen käyttö…

Gluteeniton banaanikakku – Gram-jauhot kehiin

Olen nyt jonkin aikaa ollut lähes kokonaan gluteenittomalla ruokavaliolla. Muitakin muutoksia olen…

Proteiinia aamupalaan

Proteiinia, proteiinia, proteiinia. Se on nyt kaikkien huulilla. Se auttaa laihtumaan ja…