Tutkimus: Probiootti ennaltaehkäisee koliikkia Emilii Dove

Olen jo aiemmin suositellut probioottia vauvan koliikkiin, koska tehokasta lääkehoitoa siihen ei ole olemassa. Probiootilla on saatu hyviä tutkimustuloksia. Nyt suosittelen probioottia myös ennaltaehkäisevästi.

Ilman koliikkia. Ja koko perhe voi rauhassa nukkua. Kuva iStock
Ei koliikkia. Ja koko perhe voi rauhassa nukkua.
Kuva iStock

Jama Pediatrics -tiedelehdessä julkaistussa italialaisessa tutkimuksessa Lactobacillus reuteri maitohappobakteerin tehoa verrattiin lumelääkkeeseen vauvojen koliikin ehkäisyssä. Yhteensä 589 vauvaa sai satunnaistetusti joko probioottia tai lumetta ensimmäisen kolmen elinkuukauden ajan.

Lumelääkeryhmään verrattuna probioottia saaneilla lapsilla esiintyi merkitsevästi vähemmän itkua, johon lohdutus ei auttanut. Myös röyhtäilyjen määrä oli vähäisempi.

Lisäksi probiootin käyttö säästi sekä vanhempien että yhteiskunnan varoja koliikin hoidossa. Win win win.

Myös Suomessa on tutkittu probiootteja vauvan koliikin hoidossa. Anna Pärtyn väitöstutkimuksessa satunnaistettiin 30 alle kuuden viikon ikäistä koliikkilasta antamalla heille joko Lactobacillus rhamnosus GG -probioottia tai lumelääkettä. Maitohappobakteereja saaneiden vauvojen vanhemmat raportoivat kuukauden kestäneen tutkimuksen lopussa vauvojensa päivittäisen itkun määrän vähentyneen selvästi lumelääkeryhmää enemmän.

Tutkimus oli pieni ja Pärtyn mukaan tutkimuslöydökset ovat vasta alustavia. Huomioitavaa tässä on se, millä maitohappobakteerikannalla tutkimus tehtiin. L reuterista onkin paljon enemmän tuloksia kuin L rhamnosuksesta.

Lapsen tuloon kannattaa siis varustautua myös probioottitipoilla*. Rela Dropsia saa apteekista sekä ilman D-vitamiinia että sen kanssa. Suosittelen D-vitamiinin kanssa – yhdestä pullosta kaikki tarpeellinen.

reladrops

Suositeltu päiväannos 5 tippaa Rela Drops + D -tippoja sisältää 10 mikrogrammaa D3-vitamiinia ja 100 miljoonaa elävää pakastekuivattua Lactobacillus reuteri Protectis® -maitohappobakteeria auringonkukkaöljyseoksessa. Valmistetta voi käyttää jo kahden viikon ikäisestä lähtien.

Tipat voidaan annostella suoraan suuhun lusikalla tai sekoittaa ruokaan tai juomaan – vauvoille tuttipulloon. Tipat eivät muuta ruuan makua eivätkä tuki tuttipullon tuttia.

-Yhteistyökumppaneiden linkit on merkitty tähdellä*. –

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Anna äänesi ja vaikuta! Ympärivuorokautisessa hoidossa oleville on saatava lakisääteinen oikeus ulkoiluun

Päivittäistä ulkoiluoikeutta vaaditaan kirjattavaksi tekeillä olevaan itsemääräämislakiin. Ympärivuorokautisessa hoidossa oleville on saatava…

Jälkiehkäisypilleri ei tehoa yli 80 kiloisilla

Apteekista ilman reseptiä myytävä jälkiehkäisyvalmiste NorLevon vaikutus saattaa heikentyä naisilla, jotka painavat…

Tikusta asiaa, ja hammasväliharjoista

Tällä kertaa hammaslääkärin tarkastuksesta tuli kotiin viemisinä muutakin kuin reikiä nolla. Hammaslääkärini…

Vinkkejä työpisteen ergonomiaan

Muista venyttely! Näppäinoikotiet tai pikanäppäimet vähentävät hiiren käyttöä. Esimerkiksi näppäinyhdistelmä CTRL +…