Tutkittua tietoa magneettikoruista Emilii Dove

Terveystoimittajana saan päivittäin lukuisia tiedotteita sähköpostiini. Ne ovat usein hyödyllisiä ja käyttökelpoisia, joten arvostan niitä suuresti. Joskus postilaatikkoon kuitenkin kilahtaa tarpeettomia tiedotuksia, kuten viime viikolla.

Tiedotteen mukaan ”Lisäämällä kehon magnetismia magneettiterapiakoruilla monet kehon toiminnot voivat kohentua ja kiputilat lievittyä.”

 Mielestäni tämä on aikamoinen väite. Pyysinkin siis tiedotteen lähettäjää toimittamaan jotain tutkimustietoa magneettikorujen tehosta. Vastaukseksi sain muutaman käyttäjälausunnon ja pari artikkelia sairaalassa toteutettavasta aivojen magneettihoidosta, mikä tietenkin on täysin eri asia kuin nämä korut.

Hei hetkinen, ne tutkimustiedot ovat todella tärkeitä, sillä tällaiset tehottomat hoidot saattavat olla jopa haitaksi, jos niiden takia jätetään tehokas lääkitys kokonaan pois.

Kysyin uudestaan: Siis mitään tutkimustietoa koruista ei ole?” Ja vastaus kuului: ”…itse koruja ei oikein voi tutkia. Niissä ei ole mitään tutkittavaa muuta kuin magneetit.”

No mutta kun juuri niitä magneetteja pitäisi tutkia! Tutkimusasetelmakin on melko helppo: otetaan alkuun vaikka tuhat kipupotilasta, joista 500:lle annetaan magneettikorut käytettäväksi ja toiselle 500:lle, eli kontrolliryhmälle samanlaiset korut, mutta ilman magneettia. Sitten vain katsotaan, kenen kipu lievittyy ja kenen ei. Jos magneettikoruryhmässä olevien henkilöiden kipu lievittyy merkitsevästi enemmän ja useammilla henkilöillä kuin kontrolliryhmässä, voidaan alkaa pohtia, ollaanko todistetun tehon jäljillä. Toisaalta, tehoaahan se lumelääkekin toisinaan.

Onneksi nyt päästään tutkimuksen tekemistä helpommalla, kun luetaan vain arvostetun British  Medical Journal -tiedelehden raportti, jossa todetaan, että magneettiterapialla ei ole todistettua tehoa. Katsausta ei pääse ilmaiseksi  kokonaan lukemaan, mutta esimerkiksi BBC kertoo tuon jutun pääkohdat nettisivuillaan.

En voi vastustaa tutkittua tietoa. Myönnän, se on heikkouteni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Kova kipu ei kuulu kuukautisiin

Jos kuukautisten aikana ei selviä kivuista tavallisella särkylääkkeellä, pitäisi hälytyskellojen soida. Kivun…

Kuiva, kiristävä tai kutiava iho kaipaa kosteutta – näin rasvaat oikein

Iho kaipaa huomiota ympäri vuoden, mutta syksyllä se kaipaa erityisesti kosteutta. Ihon…

Pehmeiden rasvojen käyttö suojaa dementialta

Terveellinen ruokavalio keski-iässä voi vähentää myöhäisiän dementian riskiä. Pehmeiden, tyydyttymättömien rasvojen käyttö…

Kuituvalmisteesta apua ummetukseen ja IBS-oireisiin

Kaupallinen yhteistyö Sekä ummetusta että ärtyvää suolta (IBS) voidaan usein hoitaa pelkällä…