Vähäinenkin painoharjoittelu on hyväksi sydämelle Emilii Dove

lihaskuntoharjoittelu

Jo vähäinen painoharjoittelu voi vähentää sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskiä. Tutkijat sanovat, että alle tunti viikossa riittää ja yli yhden tunnin käytetystä ajasta ei ole lisähyötyä. Tiedot perustuvat Medicine and Science in Sports and Exercise -tiedelehdessä julkaistuun tutkimukseen.

Salilla ei tarvitse rehkiä, vaan kotona tehty painoharjoittelu on yhtä tehokas keino ylläpitää sydänterveyttä. Esimerkiksi 20 minuuttia kolme kertaa viikossa on täysin riittävä määrä. Sillä ei vielä suuria muskeleita kasvateta, mutta lihaskunto säilyy, mikä on kaikissa ikäluokissa tärkeää.

Tutkimuksessa painoharjoittelun edulliset vaikutukset näkyivät myös niillä, jotka eivät harrastaneet aerobista liikuntaa. Pulssia nostattava liikunta on myös hyväksi sydänterveydelle, vaikka tässä tutkimuksessa sitä ei otettu huomioon.

Sanoma on kuitenkin se, että pelkällä painoharjoittelulla voi vähentää sydänsairauksien riskiä. Tämä on erityisen hyvä uutinen niille, joille muunlainen liikunta voi olla hankalaa.

Toisaalta, aerobista harjoittelua tulee jokapäiväisissä askareissa vähän kuin itsestään. Kävely, siivous ja rappusten kiipeäminen voivat olla hyvää liikuntaa, mutta painojen nostelua ei monessa hyötyliikunnassa tule automaattisesti tehtyä. Sitä pitää siis muistaa aktiivisesti harjoittaa.

Kuntosalijäsenyyttä kannattaa harkita, koska silloin todennäköisemmin harjoittelua tulee tehtyä. Omat painot voi ostaa kotiin, mutta silloin pitää osata tehdä liikkeet oikein ja ennen kaikkea motivoida itsensä treenaamaan. Lihaskuntoa voi kuitenkin kohentaa myös ilman painoja, käyttämällä vastuksena omaa kroppaa.

Lihaskunnon harjoittamisesta on sydämen lisäksi hyötyä myös tasapainon säilymiselle. Molemmat erittäin tärkeitä seikkoja, kun ikäännytään. Kun lihaksissa on voimaa, pysyy tasapaino paremmin hallussa. Tämä on Suomessa erityisen tärkeää, koska talvella on liukasta ja se lisää kaatumisia. Erityisesti vaihdevuodet ylittäneillä naisilla, lihaskuntoharjoittelu parantaa myös luuntiheyttä sekä luiden rakennetta ja toimintakykyä.

Lisäksi on hyvä muistaa, että lihakset polttavat kaloreita muita kudoksia enemmän, myös levossa. Siispä painonhallinnan kannalta lihakset ovat erittäin tärkeässä asemassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Älä luota imetyksen tehoon raskaudenehkäisynä

Raskaudenkeskeytyksistä joka kymmenes tehdään noin vuoden sisällä synnytyksestä. Kätilöliiton mukaan synnytyksen jälkeisessä…

Kaihi tulee vain kerran – palvelusetelillä leikkaukseen

Kaihin voi leikata heti, kun lääkäri toteaa kaihin. Kaihi ei uusiudu, joten…

HPV-rokotteen tehosta lisää näyttöä

  Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa todetaan, että HPV-rokote on vähentänyt HPV:n yleisyyttä kahdella…

Migreeniä hoidetaan usein liian pienillä annoksilla

Migreenin lääkkeellinen hoito on Käypä hoito -suosituksen mukaista, mutta tulehduskipulääkkeiden annosmäärät ovat…