Valikoima vähenee, jos lääkkeitä myydään ruokakaupassa Emilii Dove

http://www.dreamstime.com/stock-photos-proper-medicine-image25827663

Aika ajoin Suomessa keskustellaan siitä, pitäisikö itsehoitolääkkeiden myynti ruokakaupassa sallia. Kuluttajaliitto ja Päivittäistavarakauppa suorastaan vaativat sitä. Kauppiaiden mielestä muutos laskisi hintoja, lääkeala rohkenee olla toista mieltä. Vaakakupissa ei pitäisi olla pelkkä lääkkeen hinta.

Esimerkiksi Englannissa useita lääkkeitä on myynnissä ruokakaupoissa. Mutta siellä isoimmissa ruokakaupoissa on myös omat apteekit ja lääkkeet ovat apteekin läheisyydessä. Neuvontaa on siis helposti saatavilla.

Säätelyssä on kuitenkin ongelmia. Kuka määrää, mitä valmisteita kaupan hyllyssä pitää olla? Ei kukaan.

Tästä on tullut seurauksena se, että kauppa valitsee tuoteryhmästä kalleimman valmisteen ja sen viereen se laittaa oman, halvan, geneerisen valmisteensa. Otetaan esimerkkinä vaikka närästyslääke. Ruokakaupan hyllystä löytyy yksi brändätty, alkuperäisvalmiste ja sen lisäksi ruokakaupan omalla nimellä varustettu geneerinen, puolet halvempi versio.

Jos lääkkeiden myynti ruokakaupoissa sallitaan, siinä on kuulkaa hyllyissä pian Pirkka parasetamolia ja Rainbow ranitidiinia.

Ruokakaupasta tulee siis käytännössä lääkeyritys ja lisäksi se tekee ostopäätöksen asiakkaan puolesta. Onko se tosiaan päivittäistavarakaupan tehtävä?

  1. Mielestäni itsehoitolääkkeitä ei saisi myydä jatkossakaan päivittäistavarakaupoissa. Se vain edesauttaisi lääkkeiden väärinkäyttöä. Ja siinä on tosiaan sekin ongelma, ettei ole apteekkihenkilökuntaa tarvittaessa neuvomassa.

    1. Juuri näin. Lisäksi apteekkiverkosto on Suomessa hyvin kattava, joten saatavuudessa ei pitäisi olla mitään ongelmia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Norsun hammastahna – kotikemiaa lapsille

Tässä kemiallinen koe, jonka soisi jokaisen lapsen pääsevän kotonaan tekemään. Norsun hammastahna.…

17 miljoonaa tablettia

Halvalla lähtee. Geneeristen lääkkeiden ansiosta lääkkeiden hinnat ovat nykyään todella halpoja. Jos…

ADHD – liikaa lääkitty vai oikein hoidettu?

Mielipide Kelan tilaston mukaan tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriöiden hoitoon tarkoitettujen ADHD-lääkkeiden käyttäjien määrä…

Miksi riittävä kalsiumin saanti on tärkeää?

Tuore tutkimus totesi, että “kalsium ei ehkäise luunmurtumia”. Kahden British Medical Journalissa julkaistun…