Välimeren ruokavalion ja ADHD:n välillä selvä yhteys Emilii Dove

dreamstime_xs_60981696

Välimeren ruokavalion ja ADHD:n välillä on havaittu mielenkiintoinen yhteys. Tutkimus ei todista syy-seuraussuhdetta, mutta välimeren ruokavaliota noudattavilla havaittiin vähemmän tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriöitä.

ADHD on ennenkin yhdistetty joidenkin ravintoaineiden puutostiloihin sekä epäterveelliseen ravintoon, mutta tämä on ensimmäinen tutkimus, jossa tarkasteltiin välimeren ruokavalion ja ADHD:n yhteyttä. Tutkimukseen osallistui 120 lasta ja nuorta, joista 60 oli hiljattain diagnosoitu ADHD

Vähäinen hedelmien, kasvisten, pastan, riisin ja rasvaisen kalan syönti, aamupalan syömättä jättäminen sekä pikaruokaloissa syöminen olivat kaikki merkitsevästi yhteydessä korkeampaan ADHD:n esiintyvyyteen. Vielä suurempi merkitys oli runsaan sokerin, makeisten, cola-juomien sekä muiden virvoitusjuomien käytöllä.

Vaikka syy-seuraussuhdetta ei ole todistettu, herättää tämä tutkimus paljon mielenkiintoisia lisäkysymyksiä. Voisiko välimeren ruokavalio suojata ADHD:ltä? Entä voisiko jo raskauden aikainen ruokavalio antaa suojaa? Näitä vastauksia odotellessa on sillä välin helppo suositella välimeren ruokavaliota pikaruokaloiden ja sokerin mättämisen sijaan.

Lähde:
Pediatrics Vol. 139 No. 2
doi: 10.1542/peds.2016-2027

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Stressi mitätöi hyvien rasvojen vaikutuksia

Ravinnon rasvoilla on väliä, mutta uuden tutkimuksen mukaan stressi voi mitätöidä hyvien…

Avokadon kiveä ja aprikoosin siemeniä ei kannata syödä

Siementen ja pähkinöiden syönti on terveellistä ja suositeltavaa. Ihan kaikkien hedelmien siemeniä…

Appelsiini-jogurttikakku

Tällä viikolla hion jouluaaton ruokalistan kuntoon. Arvaan, että monella on sama homma…

Kasvisruokavalio ja D-vitamiini voivat vähentää kuukautiskipuja

Pienessä, 33 naisella tehdyssä tutkimuksessa, kasvisruokavalio vähensi kuukautiskipujen voimakkuutta ja kestoa merkitsevästi.…