Vappupallon heliumin hengittämisessä tukehtumisvaara Emilii Dove

vappu

Kaasuyhtiö AGA muistuttaa, että helium nostaa pallon ilmaan turvallisesti, mutta hengitettynä se on erittäin vaarallista.

-Heliumia ei kannata vetää henkeen edes pilailun vuoksi, sillä kaasujen hengittäminen huvikseen on jopa hengenvaarallista, muistuttaa tuotepäällikkö Jouni Ilvonen kaasuyhtiö AGAsta.

Äänen muuttuminen normaalia korkeammaksi johtuu siitä, että helium muuttaa äänihuulten värähtelytaajuutta. Hengitettynä helium syrjäyttää hapen keuhkoista ja aiheuttaa näin tukehtumisvaaran. Tilannetta ei voi verrata hengityksen pidättämiseen, sillä keuhkoille tutut happi ja hiilidioksidi ovat erilaisia kaasuja kuin helium, joka ei synnytä keuhkoissa hengittämisrefleksiä.

Ilvosen mukaan heliumilla täytetyt vappupallot ovat turvallisia, kunhan kaasu pidetään pallossa, eikä sitä imetä keuhkoihin.

Tukes taas varoittaa, että ilmapalloa ei saa puhaltaa liian täyteen, sillä pallo voi räjähtää ja aiheuttaa puhaltajalle silmävamman. Turvallisinta on käyttää ilmapallopumppua. Etenkin erikoisemman muotoisten ilmapallojen täytössä on oltava varovainen. Tällaisia palloja ovat esimerkiksi sydämen muotoiset vappupallot.

Paukkuserpentiinin käytössä Tukes kehottaa käyttämään harkintaa etenkin pienten lasten seurassa, koska niistä irtoaa pieniä osia, jotka voivat olla vaarallisia pikkulapsille. Paukkuserpentiinin käyttö on kielletty alaikäisiltä, sillä se luokitellaan Euroopassa ilotulitteeksi.

Heliumin turvallisuusohje

Kuva Pasi Pitkänen cc Flickr

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Mitä tänään syötäisiin?

Kotiruokaa. Maanantai     Makaronilaatikkoa ja parsakaalia Tiistai            Kanaa & riisiä ja ruusupapuja pihalta Keskiviikko   Minä olen…

Jälkiehkäisyn saa apteekista ilman ikärajaa

Jälkiehkäisyn voi nyt ostaa apteekista ilman reseptiä ja ilman ikärajaa. Saatavilla on kaksi…

Kuiva, kiristävä tai kutiava iho kaipaa kosteutta – näin rasvaat oikein

Iho kaipaa huomiota ympäri vuoden, mutta syksyllä se kaipaa erityisesti kosteutta. Ihon…
D-vitamiini

Dementiaan sairastumisen riski tunnistettavissa

Tutkijoiden kehittämä uusi työkalu auttaa tunnistamaan oireettomien ikääntyvien joukosta ne, joilla on…