Vauvoille yksilöllisesti D-vitamiinia Emilii Dove

D-vitamiini

Vauvojen D-vitamiinisuositus on päivitetty. Uuden annosteluohjeen mukaan vauvoille annetaan D-vitamiinilisää yksilöllisesti sen mukaan, onko vauva täysimetetty vai saako hän ravinnokseen äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta.

D-vitamiinilisän käyttö imeväisikäisillä

Täysimetetty lapsi ja lapsi, joka saa vähemmän kuin 500 ml/vrk äidinmaidonkorviketta/vieroitusvalmistetta10 µg/vrk D-vitamiinilisää ympäri vuoden
Lapsi, joka saa päivittäin 500–800 ml korviketta/vieroitusvalmistetta6 µg/vrk D-vitamiinilisää
ympäri vuoden
Lapsi, joka saa päivittäin enemmän kuin 800 ml korviketta/vieroitusvalmistetta2 µg/vrk D-vitamiinilisää
ympäri vuoden
Kaikki yli 1-vuotiaat10 µg/vrk D-vitamiinilisää
ympäri vuoden

Äidinmaidonkorvikkeen/vieroitusvalmisteen määrään lasketaan mukaan D-vitaminoidut lastenvellit ja -puurot.

Vauvoille suositellaan annettavaksi nestemäistä D-vitamiinivalmistetta. Suihkeita ei suositella niiden epätarkan annostuksen takia.

Monet apteekista saatavat lasten D-vitamiinitipat sisältävät 2 µg (mikrogrammaa) D-vitamiinia per tippa. Annostelun muuttaminen on siis helppoa. Apteekissa auttavat mielellään, jos et ole varma annostelusta.

D-vitamiinin saanti on tärkeää, mutta sitä ei tule saada liikaa

D-vitamiinia tarvitaan normaaliin kasvuun ja erityisesti luuston kehittymiseen. D-vitamiini edesauttaa ravinnon kalsiumin ja fosforin imeytymistä suolistosta ja ylläpitää elimistön normaalia kalsium- ja fosforitasapainoa.

Vastasyntyneellä on elimistössään D-vitamiinivarasto, johon vaikuttaa äidin raskaudenaikainen D-vitamiinin saanti. Vastasyntynyt kuitenkin käyttää elimistönsä D-vitamiinivaraston loppuun nopeasti. Siksi kaikki lapset tarvitsevat D-vitamiinivalmisteen 2 viikon iästä lähtien. Rintamaidossa ei ole D-vitamiinia juuri lainkaan.  D-vitamiinilisän suositusta suuremmalla käytöllä ei ole osoitettu olevan terveyshyötyjä lapsille.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta VRN ja THL ovat muuttaneet suositusta, koska uusien EU-säädösten mukaisesti äidinmaidonkorvikkeiden ja vieroitusvalmisteiden D-vitamiinipitoisuuksia nostetaan.

Ensimmäisiä uusien pitoisuuksien mukaisia korvikkeita tulee kauppoihin Suomessa tämän syksyn aikana. Päivitetyllä D-vitamiinilisän käyttösuosituksella varmistetaan, että vauvat saavat riittävästi D-vitamiinia, mutta estetään vitamiinin liiallinen saanti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Päänsärky voi johtua hampaiden narskuttelusta

Päätä särkee ja niskaa jomottaa. Syyksi voi paljastua bruksismi eli öinen hampaiden…

Lasten oma luonnonkosmetiikka sopii atoopikolle

Kaupallinen yhteistyö Lapsilla yleinen iho-ongelma on yksinkertaisesti kuiva iho. Jos kuivaa ihoa…

Suojaa silmät ilotulitteilta

Uuden vuoden ilotulitteet aiheuttavat vuosittain kymmeniä silmävaurioita. Muistetaan taas turvallisuus, eikös joo.…

Anna hyvän kiertää

Autetaan toisiamme. Välitetään vähän enemmän. Joka päivä. Lisää hyvää Facebookin Kävikö pahasti?…