Vauva mielessä? Kolme vinkkiä raskautta suunnittelevalle Emilii Dove

Jos mielii perheenlisäystä, kannattaa huomio kiinnittää myös muuhun kuin itse yrittämiseen. Tässä kolme tärkeää vinkkiä raskautta suunnittelevalle.

 1. Ravinto
  Tänään Lääkärilehden pääkirjoitus kertoo seuraavaa:
  ”Äidin ravinnolla ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana saattaa olla kauaskantoisia vaikutuksia. Vähiten hiilihydraatteja syövien äitien jälkeläisillä oli 6-9 vuoden iässä suurin kehon rasvaprosentti.”
  Vähähiilihydraattinen ruokavalio ei siis ole paras mahdollinen raskaana olevalle, vaan kannattaa syödä monipuolisesti, erityisesti paljon kasviksia. vihanneksia3
 2. Foolihappo
  Foolihapon riittävä saanti on tärkeää sikiön normaalin kehityksen kannalta.
  Alkuraskauden aikaisen foolihappolisän on todettu vähentävän merkittävästi sikiön keskushermostoputken sulkeutumishäiriön vaaraa.
  Lisäksi raskauden aikana otettu foolihappolisä pienentää lapsen viivästyneen puheen kehityksen vaaraa. Ilman foolihappoa riski on kaksinkertainen.
  Foolihappolisää suositellaan monissa Euroopan maissa, mutta ei Suomessa. Suomalaisnaisten keskimääräisen folaatin saannin on kuitenkin havaittu jäävän alle suosituksen.
  Jo raskauden suunnitteluvaiheessa kannattaa siis ottaa raskausajalle sopiva ravintolisävalmiste, joka sisältää 400 mikrogrammaa foolihappoa vuorokaudessa. Suosittelen myös D-vitamiinia ja Omega-3:a sisältävän ravintolisän ottamista.
 3. Selkä
  Jopa puolet raskaana olevista naisista kärsii selkäkivuista. Liikunta tehokkaasti ehkäisee ja hoitaa selkäkipuja myös raskauden aikana. Kipuileva selkä kannattaa kuitenkin hoitaa kuntoon jo ennen raskautta, jos mahdollista.
 1. Samaa mieltä noista foolihaposta, D-vitamiinista ja omega-3:sta. Tosin taitaa olla niin, että kasviperäinen omega-3 ei oikein riitä, koska siitä ei muodostu riittävästi aivojen tarvitsemaa DHA:ta.

  Alla hyvä katsaus, jossa edellisten lisäksi puhutaan paljon myös jodista. Jodioidun suolan käyttö olisikin tärkeää, ja se, että sitä ei yleisesti käytetä, on tietääkseni yksi suurimmista ravitsemuksellisista puutteista siellä Englannissa.

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3407995/

  1. Mielenkiintoista, kiitos linkistä!

   Itse käytän merisuolaa tai mineraalisuolaa, ja käsittääkseni niissä on tarpeeksi jodia. Korjaa, jos olen väärässä.:)

 2. Mun mielestä olet väärässä. 🙂

  Merisuolassa on — selvitin sitä joskus — vain noin 1/10 jodia jodioidun suolan määrästä. Eli merisuolan jodimäärä ei riitä. On olemassa myös jodioitua mineraalisuolaa.

  1. Pitänee kaivella asiaa lisää.
   Fineli nimittäin antaa seuraavat pitoisuudet 100 grammalle:

   Ruokasuola jodioitu 2200 mcg
   Mineraalisuola keskiarvo 2100 mcg
   Merisuola jodioimaton 2000 mcg

   Ainakin vaaleanpunaisessa Himalajan suolassa sanotaan jodia olevan. Nyt joku labrakoe nopeasti kehitteille. Voiskohan Itä-Suomen yliopisto tehdä pitoisuuskokeet?;)

   1. Mä en luota Fineliin ollenkaan. Kokemuksesta olen nähnyt, että siellä on niin paljon virheitä. Olen lukenut analyysituloksia tutkimuksista.

     1. Yleisellä tasolla nykyään muodissa oleva luonnollisuustrendi on hyvä juttu, mutta tämä merisuolan vähäinen jodimäärä on hyvä esimerkki siitä, että ei se aina päde. 🙂

 3. Mitä mieltä D-vitamiinin saantimäärästä raskausaikana? Neuvolassa sanottiin, että en saisi ottaa kuin joka toinen päivä nappulan, jossa on 20 mikrogrammaa (tulikohan oikea yksikkö) vitskua. Tuntui erikoiselta…

  1. Neuvolan suositus vastaa virallisia suosituksia. Voit kuitenkin ihan hyvin ottaa 20 mikrogrammaa joka päivä, koska turvallisen saannin yläraja on 100 mikrogrammaa päivässä.
   Muista jatkaa vitamiinin ottamista raskausajan jälkeenkin, ja vauvalle sitten omat vitamiinitipat.:)

   1. Näin ajattelinkin, että voin varmaan huoleti napsia nappulat joka päivä. Kiitos vahvistuksesta! Ehdottomasti jatkan ja vauva saa sitten omat tipat 🙂

 4. Minulle jäi vielä epäselväksi, riittääkö ainoaksi suolaksi himalajansuola ja paljonko sitä pitäisi käyttää päivässä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Sokeriton tammikuu

Tipaton tammikuu on varmaan jo lähes jokaiselle tuttu käsite. Siihen osallistuu noin…
puolustuskyky

Ravitsemusterapiaan pääsyä tulisi helpottaa

Viiden potilasjärjestön selvitys osoitti, että pitkäaikaissairaat saavat maassamme huonosti ravitsemusterapiaa. Ravitsemusterapiaa on…

Sinkkiasetaattia alkavan flunssan hoitoon

Kaupallinen yhteistyö Kun syksyn ensimmäinen kurkkukipu iski, tiesin että sinkkiä oli saatava…

Mirakuliini muuttaa happaman makeaksi

Voiko happaman maun muuttaa makeaksi ilman sokeria tai makeutusainetta? Kyllä voi. Apuun…