Kasvissyöjän ja vegaanin oltava tarkkana lihankorvikkeiden kanssa Emilii Dove

vegaani

Kasvissyöjien ja vegaanien määrä on mukavassa kasvussa. Olen itsekin lisännyt kasvisruokien määrää meidän perheessä. Esimerkiksi mustapapu-punajuuripihvit ovat nyt suurta herkkua sämpylän välissä. En juuri käytä lihankorvikkeita, enkä niitä muillekaan suosittele säännölliseksi ratkaisuksi. Tässä listaan niissä piileviä sudenkuoppia.

Jakkihedelmästä saa oivan korvikkeen nyhtöpossulle. Maku ja rakenne lyövät läpi. Lihaan sitä ei kuitenkaan voi verrata, koska kuten nimi paljastaa, kyseessä on hedelmä. Hedelmässä on paljon hiilihydraattia, ei juuri proteiinia. Esimerkiksi parsakaalissa on enemmän proteiinia kuin jakkihedelmässä, molemmissa silti aivan liian vähän. Asian voi tietenkin korjata lisäämällä linssejä tai papuja ruokaan.

Lue tästä linkistä miten saat kasvisruoasta tarpeeksi proteiinia.

Quorn on sieniproteiinista valmistettu lihankorvike, jota voi ostaa monessa muodossa. Siitä löytyy korvikkeita lihalle, kanalle ja makkaroille. Kaikki Quorn-tuotteet eivät sovi vegaanille, sillä ne sisältävät munanvalkuaista. Isoin ongelma näissä valmisteissa on kuitenkin raudansaanti, sillä tuotteet eivät sisällä juuri lainkaan rautaa. Quornia on helppo kyllä käyttää, mutta mieluummin siis käytän papuja, jotta saan sekä proteiinia että rautaa.

Tarkista tästä linkistä tarvitsetko rautalisää.

Valion Mifu on aika uusi tulokas, jossa hyödynnetään maitoproteiinia. Tuotteen proteiinipitoisuus saakin plussaa, samoin kuin B12-vitamiinipitoisuus. Rautaa ei tässäkään valmisteessa ole, mutta kalsiumia sitten senkin edestä. Riittävä kalsiumin saanti on erityisesti vegaaneille tärkeää, mutta heille tuote ei tietenkään sovi, koska valmistukseen käytetään maitoa.

Vegaani, lue tästä linkistä lisää B12-vitamiinista.

Nyhtökaura vaikuttaa aika hyvältä valmisteelta. Se on tehty kaurasta ja palkokasveista. Proteiinia on, samoin rautaa. B12-vitamiini myös tästä valmisteesta puuttuu, mutta sen saanti kannattaakin varmistaa ravintolisän avulla. Suolapitoisuus on tuotteessa korkea, joten siitä miinusta. Se, mikä tässä tuotteessa kuitenkin eniten tökkii on hinta. Kaikilla ei ole varaa tällaiseen luksustuotteeseen.

Papuja ja linssejä saa paljon halvemmalla kuin lihankorvikkeita. Ne ovat myös halvempia kuin lihatuotteet. Palkokasvien etuna on lisäksi runsas kuitupitoisuus. Jos siis haluat ruoanlaitossa korvata lihaa, käytä papuja ja linssejä.   

Kasvissyöjien ja erityisesti vegaanien tulee kiinnittää huomio muutamaan tärkeään asiaan: tarkista, että saat tarpeeksi oikeanlaista proteiinia, B12-vitamiinia ja kalsiumia. Kasvisruokavalio on koostettava monipuolisesti kaikkien tarpeellisten ravintoaineiden saannin turvaamiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Keliakiaan tulevaisuudessa lääkehoitoja

Gluteeniton ruokavalio on toistaiseksi keliakian ainoa hoitomuoto, mutta se ei aina täysin…

Välimeren ruokavalion ja ADHD:n välillä selvä yhteys

Välimeren ruokavalion ja ADHD:n välillä on havaittu mielenkiintoinen yhteys. Tutkimus ei todista…

Kohtuuhintaista luomukosmetiikkaa apteekista

Kaupallinen yhteistyö Apteekkien valikoimaan on tullut uusi luomukosmetiikkasarja. Urtekramin No Perfume tuotteet…

Kalan syönti hyödyllistä aivojen terveydelle

Uuden tutkimuksen mukaan suuri pitkäketjuisten omega-3-rasvahappojen määrä verenkierrossa suojaa ikääntymiseen liittyviltä aivomuutoksilta…