Verenpainelääkitys ei lisää iäkkäiden kaatumisia Emilii Dove

Iäkkäiden kaatumisia tulisi pyrkiä ehkäisemään, koska kaatumiset aiheuttavat tapaturmia ja hankalia lonkkamurtumia. Keinot ovat monet, mutta ainakaan jo käytössä olevaa, hyvin siedettyä verenpainelääkitystä ei tarvitse kaatumisen pelossa lopettaa. Hypertension-tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan verenpainetta alentava lääkitys ei lisää iäkkäiden kaatumisia.

Mature woman holding prescription medicine in hand

Tutkimuksessa tavallisten tai edes korkeiden verenpainelääkeannosten ei todettu lisäävän kaatumisen riskiä. Tulos oli itseasiassa täysin päinvastainen. Verenpainelääkkeistä kalsiumkanavan salpaajien ja ACE-estäjien käyttäjillä kaatumisen riski oli pienempi verrattuna potilaisiin, jotka eivät näitä lääkkeitä käyttäneet.

Huomiota kannattaa kiinnittää kuitenkin verenpainelääkityksen aloittamiseen. Eräässä tutkimuksessa verenpainelääkkeen aloittamiseen liittyi 43 % korkeampi lonkkamurtumariski verrattuna lääkitystä edeltävään aikaan ja 45 päivää lääkityksen aloittamisen jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Särkylääkkeet voivat heikentää hedelmöittymistä

Jatkuva tulehduskipulääkkeiden käyttö saattaa heikentää raskaaksi tuloa. Särkylääkkeitä, kuten diklofenaakkia, naprokseenia, ibuprofeenia…

Persoonallisuuden muutos keski-iän jälkeen: mielialahäiriö vai dementiaa?

Monimuotoiset psykiatriset oireet ovat tavallisia otsalohkodementiaa sairastavilla potilailla. Tämä etenevä muistisairaus usein…

Magnesium imeytyy voiteesta, mutta mutta

Markkinoille on tullut useita ihon kautta annosteltavia magnesiumvalmisteita. On suihketta, voidetta ja…

E-reseptin voi nyt uusia netissä

Uusimispyynnön sähköisestä lääkemääräyksestä voi nyt tehdä netissä Omakanta-palvelun kautta. Uusimisen voi edelleen…