Vinkkejä flunssan hoitoon Emilii Dove

flunssa

Lepo on yksi flunssan paras lääke. Särky- ja kuumelääkkeet auttavat, mutta muitakin hyviä apuja saa apteekista. Lääkärin käyntiä sen sijaan ei kannata varata, sillä ainakaan antibiootit eivät viruksen aiheuttamaan tautiin pure.

Flunssan hoitoon tarkoitetut nenäsumutteet ovat hyviä ja toimivia. Turhaan ei siis kannata vuotavasta nenästä kärsiä. Sumutteet ovat mielestäni käytössä parempia ja helpompia kuin tipat. Tehokkuudesta kertoo myös se, että näitä nenän verisuonia supistavia lääkkeitä, kuten ksylometatsoliinia saavat aikuiset käyttää enintään viikon ajan. Pidempi käyttöaika totuttaa limakalvot ja lääkkeen käytön lopettaminen voi aiheuttaa uudestaan nuhaoireita ja turvotusta.

Paikallisesti nieluun annosteltuna sinkkiasetaatin on todettu lyhentävän merkittävästi flunssan kestoa. Se myös vähentää nenän tukkoisuutta, kurkun karheutta ja käheyttä, yskää sekä lihaskipuja. Sinkin käyttö tulisi aloittaa heti flunssan alettua. Sinkin hyöty flunssan hoidossa perustuu paikalliseen vaikutukseen nielussa. Siksi nieltävistä sinkkitableteista ei ole flunssan hoidossa vastaavaa hyötyä kuin imeskelytableteista tai sinkkisuihkeesta.

Flunssa kestää noin viikon, mutta flunssan jälkeinen yskä voi jatkua useammankin viikon. Yskä on kuitenkin pitkittynyt vasta neljän viikon jälkeen. Yskänlääkettä en tällaiseen köhään suosittele. Kipeälle kurkulle ja köhinään kannattaa mieluummin ottaa imeskelytabletteja. Vaikka niitä puuduttavia tai sitten ihan pelkkä tavallinen Strepsilskin auttaa, sillä se kostuttaa nielua, mikä helpottaa oloa. Lähes saman asian ajaa kyllä myös lämmin juoma tai ihan mikä tahansa juotava neste. Lämmin on kuitenkin flunssassa ihanampi – hörpi hitaasti!

Limaa irrottavasta yskänlääkkeestä sen sijaan voi olla apua, jos ihan selvästi yskii limaa. Lääke muuttaa sitkeän liman juoksevammaksi, jolloin se on helpompi yskiä pois. Näitä valmisteita myydään myös tabletteina, eli yskänlääkkeen ei tarvitse olla nestemäisessä muodossa. Varsinkin aamuinen limayskä saattaa tosin olla myös tupakoinnin syytä, jolloin lääkkeen sijaan auttaa kyllä ihan jokin muu.

Yskänärsytykseen en varsinkaan lapsille antaisi lääkettä, sillä lapsilla hunaja on todettu tehokkaammaksi yskänärsytyksen hillitsijäksi kuin esimerkiksi dekstrometorfaani. Hunajaa ei tosin pidä antaa alle yksivuotiaille. Vuonna 2008 professorit Olli Ruuskanen ja Matti Korppi vaativat Aikakauskirja Duodecimin pääkirjoituksessa, että lasten yskänlääkkeiden myynti pitää lopettaa. Suomessa asiaan ei ole viranomaisten puolesta puututtu, mutta muualla Euroopassa ohjeistuksia on annettu.

Yleinen virhekäsitys flunssalääkkeissä on se, että niiden luullaan ehkäisevän flunssaa, vaikka ne helpottavat vain oireita. Toinen virhe on käyttää kahta tulehduskipulääkettä samaan aikaan. Esimerkkinä nyt Burana ja Finrexin, joita ei saa käyttää samaan aikaan.

Lisää vinkkejä ja ohjeita flunssan hoitoon saat apteekista.

  1. Mitenkäs kevyt urheilu lääkkeenä liman irroittamiseen? Itse olen ainakin huomannut, että mikäli ottaa kevyen hien päälle, lima lähtee irtoamaan paremmin ja paraneminen nopeutuu!

    1. Enpä osaa sanoa, asiaa tuskin on tutkittu. Kipeänä ei tee muutenkaan mieli paljon liikkua, ja jos on kuumetta, ei missään nimessä saa harrastaa hikiliikuntaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä

Kauneuslaastarilla tuotteet imeytyvät ihoon

Iho ei läpäise ihan mitä vain aineita ja hyvä niin. Imeytymiseen voidaan…

Ravintolisät monille tarpeen

”Pitäisikö minun lopettaa kalaöljyn, magnesiumin ja D-vitamiinin syönti? Olen hiukan huolissani siitä…

Näin otat sähköisen reseptin mukaan matkalle

Matkalla reseptilääkkeen käyttäjällä on hyvä olla reseptit mukana, mutta miten sähköinen resepti…

Rutiinit haltuun

Olen aiemmin blogissa kirjoittanut lapsen unikoulusta, koska meidän perheessä se oli toimiva…